Gemeenschapsgeld moet verstopte vaarten bevaarbaar maken

01 jun 2017 - 21:56

Inwoners van Hartwert, Hidaard, Reahûs en Easterein zijn bezig met een crowdfundingactie om de vaarten in en om de dorpen weer bevaarbaar te maken. In 2015 trok de provincie Fryslân 400.000 euro uit om 4 bruggen te verhogen. Hierdoor konden bootjesvaarder makkelijker door de route komen.

Verstopte motoren

Daarmee is het werk nog niet klaar. Pompeblêden, riet en overhangende bomen maken een groot deel van de route tussen de dorpen onbevaarbaar. "Motoren raken verstopt en boten lopen vast in het ondiepe water', zegt Gerben Kooistra.

Subsidie

Het gaat om de vaarroute die van de Bolswarder Vaart via Oosterend, naar Hidaard en Bolsward loopt en zo weer uitkomt bij Hartwert. Met een subsidie van de gemeente Littenseradiel, de gemeente Súdwest Fryslân en het Open Gemeenschapsfonds moet er nu wat aan worden gedaan. Ze steken 60.000 euro in het plan.

Geld te weinig

De initiatiefnemers komen echter nog 10.500 te kort. Dat geld willen ze nu krijgen met de crowdfundingsactie. Publiek kan op een speciale site investeren in diverse activiteiten. In ruil daarvoor moeten ze dan wel een bedrag steken in de crowdfundingsactie.

Toerisme

"Het werk wat we willen doen kan niet alleen voordelig uitpakken voor de inwoners van de dorpen, maar kan ook een boost geven aan het toerisme in onze regio", zo zegt Catharina Veenstra.

Dichtgroeiende vaarten

Als er genoeg geld wordt opgehaald dan moet al in augustus worden gestart met het werk. In overleg met de boeren langs de route willen de initiatiefnemers dan wat doen aan de dichtgegroeide vaarten.

Trefwoorden: 
crowdfunding De Greiden varen
(Advertentie)
(Advertentie)