Oud-bankiers de cel in voor wanbeheer van erfenis

31 Mei 2017 - 15:11
Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Twee oud-medewerkers van de Friesland Bank hebben twee jaar en anderhalf jaar gevangenisstraf gekregen voor het verduisteren van geld dat ze in beheer hadden. De mannen van 55 en 39 jaar hadden de erfenis van een minderjarige jongen in beheer. De bankdirecteur en zijn medewerker hebben vier miljoen euro weggemaakt. De 55-jarige man had een bedrijf en investeerde een groot deel van het geld in buitenlandse projecten. Ze moeten het geld ook terugbetalen aan het slachtoffer.

De toen 12-jarige jongen verloor in 2007 zijn vader. Hij is inmiddels 21 jaar oud. Hij heeft een vrouw, en twee kinderen. Volgens de hedendaagse bewindvoerder heeft hij een belastingschuld van miljoenen euro's.

Grote schade

Volgens de mannen zelf ging het niet om verduistering maar om leningen en was het de bedoeling om het terug te betalen. Dat geloofde de rechtbank niet. De mannen hebben het geld dat ze moesten beheren gebruikt voor eigen belangen en hebben volgens de rechter grote schade aangebracht aan de nog minderjarige jongen. Het vertrouwen dat de vader in hen gesteld had, hebben ze ernstig geschaad.

Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank verder rekening gehouden met een aantal bijzondere omstandigheden, zoals het feit dat de mannen er zelf uiteindelijk financieel ook minder uitgekomen zijn.

(Advertentie)
(Advertentie)