Leeuwarden krijgt geen groter gebied met vrije horecatijden

29 Mei 2017 - 20:59

Het gebied waarin de Leeuwarder horeca zelf de touwtjes in handen heeft wat betreft de sluitingstijden wordt niet vergroot. Een motie met die strekking van D6, PAL/GroenLinks, VVD en Verenigd Links haalde het maandagavond niet in de gemeenteraad. De motiekreeg twintig stemmen tegen en dertien stemmen voor.

Ondernemers en veel jongeren willen graag vrije sluitingstijden met als motto: 'minder regels, meer feest'. Anderen wijzen op de woonfunctie van de binnenstad, het beperken van overlast en het garanderen van veiligheid. Daarom moeten vrije sluitingstijden beperkt worden tot een kleine kern-horeca-gebied, vinden tegenstanders. Met het verwerpen van de motie heeft de raad in meerderheid het argument van de tegenstanders bevestigd.

Indiener van de motie is Hilde Tjeerdema van D66: "Wij willen heel graag dat de ondernemers zelf bepalen wanneer ze open en dicht gaan. Niet meer straffen en beperken, maar vertrouwen hebben in de ondernemers, zodat er meer leven en actie in de stad komt. Wij vinden het zonde dat de meerderheid de ondernemers niet meer vertrouwen gunt."

De PvdA was tegen uitbreiding van het gebied. Volgens woordvoerder Jelle de Visser zou de veiligheid daar onder lijden en is de kans op overlast groter. Ook zouden de kosten stijgen, omdat er meer beveiligers en politie moet worden ingezet.

(Advertentie)
(Advertentie)