Leerlingen OSG Sevenwolden moeten examen opnieuw maken

29 Mei 2017 - 19:17

De VMBO-leerlingen van het OSG Sevenwolden die in Joure het examen aardrijkskunde gemaakt hebben, moeten dat opnieuw doen. De onderwijsinspectie heeft de examens ongeldig verklaard. Het gaat in totaal om drie leerlingen. Ze hadden de Bosatlas bij het examen gekregen, terwijl dat niet was toegestaan. Volgens de school hebben de leerlingen de atlassen niet ingekeken, maar dat maakt voor de inspectie geen verschil. De school heeft de inspectie zelf ingelicht over de atlassen.

Dat de leerlingen over twee weken opnieuw examen moeten doen, heeft geen gevolgen voor hun kans van slagen, zegt de school. Als het nodig is, kunnen ze daarna ook nog herexamen doen. De school wil de leerlingen zo goed mogelijk helpen met de voorbereidingen voor het examen.

"Afschuwelijk"

"Dit is echt afschuwelijk" zegt Roelie Popping van het college van bestuur van het OSG Sevenwolden. "Dan zit je al zo in de stress voor een examen en dan moet je nog een keer. Dat gun je geen enkele leerling. Wij hebben gewoon een fout gemaakt. Dat is heel kwalijk."

Regels

Popping had nog de hoop dat de onderwijsinspectie het vergrijp door de vingers zou zien, omdat de atlassen niet zijn gebruikt, maar dat kon niet. Ook op een school in Zwolle heeft de inspectie examens ongeldig verklaard, omdat er atlassen op tafel lagen. Voor Joure gelden dezelfde regels.

Dat het fout ging, komt volgens Popping doordat de altassen bij de HAVO- en VWO-examens wel gebruikt mogen worden. De surveillanten hadden geen lijst waar op stond dat het bij het VMBO niet mocht. Op de andere locatie van het OSG Sevenwolden waar het examen ook gemaakt is, ging het wel goed, zegt Popping. Ze wil maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat het in Joure niet weer fout gaat.

Trefwoorden: 
VMBO eindexamen ongeldig Joure
(Advertentie)
(Advertentie)