Tips van gedupeerden tegen online oplichting

29 Mei 2017 - 17:39

Ruim 1.700 mensen, waaronder veel Friezen, reageerden op de enquête van de NOS en de regionale omroepen over online oplichting. Ze zijn gedupeerd nadat ze bijvoorbeeld tickets, spelcomputers, kleren of een mobiel van iemand anders, via internet, over wilden kopen. Ze maakten het geld over, maar kregen de goederen nooit geleverd.

De politie heeft een landelijk team dat zich met dit soort van fraude bezig houdt. "In 2016 zijn er 346 onderzoeken geweest, waarbij 6.000 aangiften en 500 verdachten mee gemoeid waren," vertelt Gijs van der Linden van het Landelijke Meldpunt Internetoplichting. "We werken samen met de banken en Marktplaats. Vorig jaar zijn 1.732 bankrekeningen gesloten. Nu nog zijn vijf meldingen per rekening nodig, maar we zijn met de banken in gesprek om dat naar drie terug te brengen. Vaak ben je dan ook nog niet bij de oplichter zelf, want je ziet dat er nog tussenmensen zijn die hun rekening beschikbaar stellen voor dergelijke transacties. Als politie kunnen we het geld niet terughalen. Vaak is het direct al gepind als het bedrag is bijgeschreven."

Tips van de politie

"Maak gebruik van een creditard, paypal of kopersbescherming. Als je op internet iets wilt kopen, loop je een bepaald risico. Doe onderzoek, kijk op websites van de politie en de fraudehelpdesk. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de koper. Wil je echt zekerheid, ga dan naar een stenen winkel, pak het product uit het schap en reken het af bij de kassa."

De ‘ervaringsdeskundigen’ die de enquête hebben ingevuld, kunnen ook uit eigen ervaring vertellen wat de aanwijzingen zijn dat het mogelijk om fraude gaat. Zoek op internet op de naam om te zien of een profiel nep is, of zoek naar ervaringen met de verkoper. En als een verkoper niet reageert op mails, telefoontjes of smoesjes heeft dat het spul nog niet is opgestuurd, weet je eigenlijk wel dat het foute boel is. 'Is het te mooi om waar te zijn?', dan is dat inderdaad vaak ook zo.

Tips om online oplichting te voorkomen:

- Controleer het rekeningnummer en hoe lang iemand actief op Marktplaats is
- Kijk of er een ‘waarborgkeurmerk’ is
- Controleer of de verkoper op een politiewebsite staat of dat de website bekend is
- Betaal pas als je de goederen ophaalt en betaal niet vantevoren via internetbankieren
- Koop het niet als het niet goed voelt
- Koop alleen spullen in de buurt zodat je het kunt ophalen

Trefwoorden: 
oplichting online gedupeerde
(Advertentie)
(Advertentie)