Jannewietske de Vries: "niet zeuren maar gewoon doorzetten"

27 Mei 2017 - 11:10

Ze stond aan de wieg van Culturele Hoofdstad Leeuwarden. Ze ging tegen roeien en riemen in maar zette door. Jannewietske de Vries. Oud-gedeputeerde van de PvdA. Nu 2018 dichterbij komt en er soms behoorlijke kritiek komt op het evenement zit de oud-politica op afstand. Als directeur van Floriade 2022. Een megaproject in Almere. Hoe is het werken buiten Fryslân en hoe kijkt ze aan tegen de kritiek op LF2018. Kan ze het loslaten? Buro de Vries ging naar Almere en zocht haar op.

Trots

Ze is hardstikke trots op wat er allemaal gebeurt in Fryslân. Dat er kritiek is vindt ze logisch: "Op de een of andere manier hoort het bij dit soort lange processen. Achteraf is iedereen trots maar dit hoort erbij. Het is nu tijd om niet meer te zeuren, maar door te zetten. Iedereen moet nu vanuit zijn eigen rol zijn best doen om er een fantastisch jaar van te maken."

Directeur Floriade 2022

De stap om aan de slag te gaan in Almere was snel genomen, maar het heeft lang geduurd voordat de knop echt om was. "Ik was zo verbonden met het gedeputeerde-zijn, Fryslân en KH2018, dat kon ik niet loslaten. Dat heeft denk ik wel anderhalf jaar geduurd voordat ik echt vrij was."

Het was een bewuste keuze omdat er afstand was, van de politiek en van Fryslân. Een opvallend verschil tussen besturen in Fryslân en Flevoland vindt ze de snelheid van het nemen van besluiten: "In Fryslân zijn we gewend dat iedereen over alles meepraat. Daarom veranderen dingen ook niet zo snel. Hier is de kogel snel door de kerk. Daar kan Fryslân nog wat van leren."

Terug naar Fryslân

In de toekomst wil Jannewietske weer aan de slag voor Fryslân. In de politiek ziet ze niet zo snel voor zich, maar ze sluit het ook niet uit. En wanneer? Geen idee.

Luister naar het volledige gesprek, zondag om 11 uur in Buro de Vries. http://www.omropfryslan.nl/utstjoering/buro-de-vries-fan-28-maaie-2017-1100

(Advertentie)
(Advertentie)