Van Dam: Melkveehouders hoeven minder in te krimpen

26 Mei 2017 - 16:54

De melkveehouders hoeven in het derde kwartaal minder in te krimpen met de productie van koeiemest dan eerder voorzien. Het gaat om 12 procent in plaats van 20 procent. Dat komt omdat de afgelopen tijd al goede vooruitgang is gemaakt met het fosfaatreductieplan. Staatssecretaris Martijn van Dam van economische zaken heeft dat vrijdag bekend gemaakt na overleg met de zuivelsector, de veevoerindustrie en de Rabobank. Het is de bedoeling dat de sector ook voor de rest van het jaar op 12 procent uitkomt.

,,Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat in de afgelopen periode de melkveestapel zo is ingekrompen dat het doel van het fosfaatreductieplan binnen bereik is'', zegt Van Dam. ,,Maar we zijn er nog niet. Het is in het belang van de melkveehouderij om nu vol te houden en de laatste stappen te zetten.'' De Nederlandse melkveehouders moeten terug met hun mestproductie omdat Nederland vorig jaar meer produceerde dan het toegestande maximum, het zogenaamde fosfaatplafond.

Staatssecretaris Van Dam en de zuivelsector namen eind vorig jaar diverse maatregelen om de overproductie van stront aan te pakken. Het ging onder andere om een regeling voor boeren die willen ophouden. Ook moeten boeren die de laatste jaren hebben uitgebreid weer terug met hun mestproductie. Janita ten Berge van LTO-Noord is blij met de aankondiging van de staatssecretaris. Ze hoopt dat dit weer wat meer rust geeft bij de boeren.

(Advertentie)
(Advertentie)