Werk Jopie Huisman voor het eerst in buitenland te zien

25 Mei 2017 - 13:03

De kunst van Jopie Huisman zal voor het eerst in het buitenland te zien zijn. Het museum Kunst der Westküste op het Duitse eiland Föhr opent op 24 juni een tentoonstelling. Zo'n vijftig werken van de Workumer schilder komen daar te hangen. Het gaat om de verzameling van een particulier uit Zwitserland. Het grootste deel is onbekend werk dat voor het eerst voor publiek toegankelijk is. Het Jopie Huisman Museum in Workum levert zelf ook vier kunstwerken voor deze tentoonstelling.

Schilderijen gestolen

De schilderkunst van Jopie Huisman is bijna nooit buiten Workum tentoongesteld geweest, omdat hij dat niet wilde. In 1984 was de eerste keer, in Nuenen in Brabant. Bij hoge uitzondering vond Jopie dat goed, want Nuenen was immers ook ooit de woonplaats geweest van de beroemde schilder Vincent van Gogh. Maar van de vijftig schilderijen van Jopie zijn er toen drie gestolen: 'Het Merelnest', 'Handschoenen', en 'De Drie Lotgenoten'. Ze zijn nooit teruggevonden. In 2009 werd er nog een grote zoekactie op touw gezet door lokale omroep Nijefurd RTN, maar ook deze speurtocht heeft de drie vermiste schilderijen niet teruggebracht.

Kennismaken

In het jaar 2000 is Jopie Huisman gestorven. Ook daarna heeft zijn kunst het museum van Workum nooit verlaten. Het museum vindt evenwel dat meer mensen met Jopie Huisman moeten kennismaken. In 2016 was er een tentoonstelling in het Rien Poortvlietmuseum op het eiland Tiengemeten. In 2018 komt er een tentoonstelling in het Stadsmuseum van Doetinchem. De verzameling van de Zwitserse kunstverzamelaar staat daar los van. Oud-galeriehoudster en kunstadviseur Renée Smithuis heeft de schilderijen, tekeningen en litho's in de afgelopen twintig jaar bijelkaar gebracht via kunsthandels, veilingen en bij particulieren vandaan.

Internationaal

Het museum Kunst der Westküste op Föhr vertegenwoordigt kunst uit Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Nederland. Er wordt ook een catalogus bij de tentoonstelling uitgegeven in het Duits, Fries, Engels en Nederlands. De expositie op Föhr duurt tot en met 7 januari 2018. Daarna zal de verzameling ook een tijd in het Jopie Huisman Museum in Workum te zien zijn.

(advertinsje)
(advertinsje)