Omrop TIP: 'Liet fan de toendra'

26 Mei 2017 - 06:34

Zangeres Aafke Zuidersma reist van Koostertille naar Kautokeino in Noors Lapland, het land van de Sami. Daar komt ze Ella Marie Haetta Isaksen tegen. Beide vrouwen doen mee aan Liet International, het songfestival voor minderheidstalen in Europa. Aafke haar lied, 'Minst fan wearde', is een persoonlijke ode aan een vriend die zichzelf van het leven heeft beroofd.

Zingcultuur van de Sami, het 'joiken'

Programmamaker Karen Bies volgde Aafke voor de Fryslân DOK 'Liet van toendra' naar Kautokeino in het schitterende landschap boven de poolcirkel. Daar maakten ze kennis met de zingcultuur van de Sami; het 'joiken'. Ella Marie is opgegroeid met de 'joik', de traditionele wijze van zingen van de Sami. Zij is trots op haar afkomst en op de cultuur van de Sami en combineert de 'joik' met haar moderne muziek.

Moedertaal

Sami-zangeres Ella Marie Haetta Isaksen vertelt: ''Met een 'joik' zeg je dat je om iemand geeft. Ik kan mijn gevoelens kwijt in het zingen en dat moet in mijn moedertaal, want ik heb zoveel gevoelens die ik wil delen.'' Ook de Friese zangeres Aafke Zuidersma zingt het liefst in haar moedertaal, want ''dat ligt zo dicht bij mijzelf.'' In de documentaire 'Liet fan de toendra' een portret van beide zangeressen op weg naar het festival dat afgelopen april werd gehouden in Kautokeino.

De Fryslân DOK documentaire 'Liet fan de toendra' is op zondag om 17.00 en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur te zien op tv bij Omrop Fryslân. De documentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.50 uur.

(Advertentie)
(Advertentie)