Peke Wouda over zeemijn: "We zagen direct dat het mis was"

24 Mei 2017 - 17:59

"We haalden de netten op en zagen direct dat het mis was." Peke Wouda had een andere werkdag dan normaal. Met zijn schip Maria Josefina uit Stavoren was hij op garnalen aan het vissen bij Zurich. Hij had een grote zeemijn in de netten opgevist. "We hebben hem voorzichtig aan dek en uit de netten gehaald. De bom was zo'n 1 meter zestig in doorsnee. We konden de haven natuurlijk niet meer binnen varen en hebben de Kustwacht gealarmeerd. Die heeft de EOD gebeld."

Springstof

Met de politieboot kwamen de mensen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie om de zeemijn van boord te takelen. "Ze zeiden dat er 275 kilo springstof in zat." Bang is Wouda niet echt geweest. "Het gebeurt, het is niet anders. Ik heb het liever niet, want we hebben wel schade aan de netten. Nu eerst maar eens de boel maken en dan volgende week gaan we weer de zee op." De zeemijn is later op zee tot ontploffing gebracht.

Geweer

Het is niet de eerste keer dat Wouda iets anders dan garnalen in de netten had. "Een jaar of drie geleden hebben we eens dubbelloops machinegeweer uit een Amerikaanse bommenwerper met munitie opgevist."

Trefwoorden: 
Peke Wouda EOD zeemijn Stavoren
(Advertentie)
(Advertentie)