VIDEO: Jonge zeearenden zijn geringd in Lauwersmeergebied

De twee jonge zeearenden die in het Lauwersmeergebied zitten, zijn geringd. Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer was daarbij. Het ringen was nog een flinke klus. Met drie man van de SOVON, twee van Staatsbosbeheer, een fotograaf en een journalist stapten ze in de boot om naar het nest bij het Lauwersmeer te varen.
Alarm
"Maar daarmee waren we er nog niet, want met onze boot konden we niet dicht genoeg in de buurt komen," vertelt Kloosterhuis. "Dus stapten we over op een bijbootje en voor het laatste stuk ben ik overboord gestapt om te duwen. Toen moesten we nog een flink eind lopen door moeilijk begaanbaar terrein want dat wordt niet begraasd. Hoe dichter we bij de boom kwamen, hoe meer we zagen dat de ouders onrustig werden. Ze vlogen in cirkels om alarm te slaan. Daarbij maakten ze lawaai, en je zou verwachten dat ze veel geluid maken omdat het zulke grote beesten zijn, maar dat valt wel mee."
Klauwen
Een medewerker is in de boom geklommen om de jonge vogels van zes weken oud een voor een uit het nest te halen. "Hij deed ze in een grote tas en beneden zijn de jongen geringd. We hebben ze eerst gewogen en gemeten. Daaruit bleek dat het om twee mannetjes gaat. Aan de breedte van de snavel en de poot kun je het geslacht bepalen, de verhoudingen staan in een tabel. Je moet wel oppassen, want de poten zijn al volgroeid van de jonge zeearend. Zo'n nagel van de klauw gaat dwars door je hand heen."
Het ringen
Beide poten worde geringd. "De rechterpoot is een oranje ring, de kleur van Nederland en aan de linkerpoot komt een zwarte ring met een cijferlettercombinatie. Elke ring heeft een unieke code. Op foto's die van zeearenden worden gemaakt is die code meestal wel goed afleesbaar. Die lenzen zijn zo goed tegenwoordig. Zo kun je de vogel dus volgen in zijn ontwikkeling en zien waar ze terechtkomen."
Optimistisch
Jaap Kloosterhuis is optimistisch over de toekomst van de zeearend. "De populatie neemt toe. Dankzij het ringen is dat goed te volgen en geeft het ons kennis en inzicht, maar we gaan niet tot in de eeuwigheid door met ringen. Het is beter om van de jongen af te blijven, maar toen we bij de boot kwamen, waren de ouders al weer bij het nest. Door de ringen kunnen we wel hun ontwikkeling volgen. In 2013 waren er twee kuikens, beide vrouwtjes, waarvan er één een jaar later dood werd teruggevonden." Ook dit jaar bestaat de kans dat één van beide vogels niet oud wordt. ''Een van de jongen was in mindere conditie, hij was zwakker, kleiner en lichter dan de andere."
Tweede generatie
"Een jong dat een paar jaar geleden in het Lauwersmeergebied ter wereld kwam, heeft nu zelf voor nageslacht gezorgd. Dat nest is bij het Zuidlaardermeer. Dat is bijzonder dat de tweede generatie vogels op eigen grondgebied is."
In Fryslân zijn drie paartje zeearenden, naast het Lauwersmeer zijn die in Koudum en de Alde Feanen.