Jachtbouwacademie moet tekort aan vakmensen wegwerken

23 Mei 2017 - 13:33

Op het terrein van ROC Friese Poort in Sneek is dinsdagochtend het officiële starschot gegeven voor de jachtbouwacademie. Deze academie, die de naam Yacht Builders Academy krijgt, is bedoeld om vakmensen op te leiden voor de scheeps- en jachtbouw. De opleiding is een samenwerking tussen 36 bedrijven, scholen en overheidsinstellingen met de bedoeling om wat te doen aan het grote tekort aan vakmensen dat er in deze sector bestaat. Voor de komende vier jaar is ruim 2,3 miljoen euro beschikbaar om de opleiding uit te bouwen. Het aantal leerlingen moet in die tijd verdubbelen van 185 naar 370.

Met de extra gelden worden nieuwe vakopleidingen gestart, zoals scheepsschilder niveau 4 en exterieurbouwer niveau 2 en 3. Ook wordt er nagedacht over een verhuizing naar een grotere en modernere locatie. Volgens Wietse Schuitema, vestigingsdirekteur van ROC Friese Poort in Sneek, is gekozen voor een Engelstalige naam om het internationale karakter van de school nadruk te geven. Op dit moment komt 40 procent van de leerlingen van buiten de provincie.

Directeur Sijbrand de Vries van jachtbouwer De Vries in Makkum is erg ingenomen met de nieuwe opleiding. Hij heeft dringend vakmensen van hoog niveau nodig. Vooral de nieuwe opleidingen scheepsschilder en exterieurbouwer zijn specifiek voor de jachtbouw.

(Advertentie)
(Advertentie)