Kening Hert en Harry Hazze spelen de wereld

22 maaie 2017 - 19:58

Poppenspelers die naast de poppen, zelf ook de hele tijd in beeld blijven... is dat niet heel vreemd? Komt dat wel over? Kinderprogrammamaker Feije van der Meer heeft best lang moeten om de televisieserie er door te krijgen bij Omrop Fryslân. Maar hij had de opdracht iets nieuws te bedenken en zette zijn plan door.

Prijs

Uiteindelijk heeft het heel goed uitgepakt voor de Omrop: Kening Hert en Harry Hazze is een succes geworden. Deze week gaat alle eer naar de makers: op donderdag 25 mei krijgen ze de Europese Prix Circom Regional Award overhandigd op de Azoren.

Uniek

Zoals Kening Hert en Harry Hazze is nergens in Europa een tv-serie te vinden: acteurs die poppenspelen en tegelijk zelf in beeld zijn. Feije: "In het theater gebeurt het wel, bijvoorbeeld door Theater Gnaffel. Toen mijn eigen kinderen klein ware, was de poppenspeler Jozelf van den Berg eens op tv. Hij speelde een voorstelling met een paar eenvoudige gebreiden poppen. Hij stond er zelf bij, maar dat had je eigenlijk amper in de gaten. Mijn kinderen, toen 3 en 6 jaar, en ik zaten er op de bank urenlang gefascineerd naar te kijken.

Mimiek

Kening Hert en Harry Hazze hebben datzelfde effect op kinderen: "Je hebt het magische van poppen, en het levende van het menselijke. De mimiek van de acteurs is heel belangrijk. De kinderen nemen dit mee in hun ervaring, ze zien het als een geheel. Ze laten zich meeslepen in het verhaal en zijn zich niet meer bewust van het feit dat de akteur in de schaduw van de pop speelt. Volwassenen vinden het eerst een beetje raar, die kunnen de akteurs niet vergeten. Ze kijken met grote-mensen-ogen en zijn wellicht het kind in zichzelf kwijt. Maar ze zouden moeten proberen het eens door kinderogen te bekijken."

Wereld

Het decor van Kening Hert en Harry Hazze is het bos. Daar, op een paar vierkante meter, speelt de hele wereld zich af. Nynke Klompmaker schrijft de scenario's. Elke aflevering gaat over een bepaald thema, dat aansluit op wat kinderen in groep 1 en 2 bezig houdt. Die thema's worden gekozen in samenwerking met mensen uit het onderwijs.De aflevering waar de serie de Europese prijs mee heeft gewonnen heet: 'De duif is dood.' Hert en Hazze zijn verdrietig, maar gaan beide anders met het verdriet om.

Karakters

Kening Hert wordt koninklijk gespeeld door Thijs Meester. Feije: "De koning is behoorlijk arrogant. Maar hij wil alleen maar dingen doen die hij zelf leuk vindt, en probeert overal makkelijk onderuit te komen. Maar toch kunnen ze  niet zonder elkaar en zijn het echte vrienden."

Brouwen

Brecht Wassenaar speelt ‘Haggy Hazze en hij pgaat heel ggappich’. Feije: "Harry brouwt een beetje. Eerst kwam daar wat kritiek op: de meeste Friezen hebben een rollende 'r' en 'brouwen' wordt gezien als een spraakgebrek. Maar we hebben Harry opzettelijk een 'gebrekje' gegeven. Veel kinderen hebben wel iets. Harry houdt zich prima staande en is voor de kinderen een held. Zo leren kinderen dat het helemaal niet erg is om iets te hebben en dat ze dus niet minder zijn dan anderen."

Vakwurk

Het is voor de acteurs niet niks om deze rollen te spelen, want ze moeten verscheidene dingen tegelijk doen. De poppen goed bedienen, zorgen dat ze zelf in dezelfde richting kijken als de poppen. En daarnaast het acteren zelf: een verhaal vertellen, met elkaar in dialoog gaan en emoties tonen.

Ook voor de techniek, de camera en het licht komt het heel precies. Feije: "Omdat nog nooit eerder zo tv gemaakt is, moet je alles zelf nog uitvinden. Gelukkig is het een fantastisch team om mee te werken, ook bij de montage en de geluidsnabewerking  verstaan ze allemaal hun vak tot in de puntjes. Deze Europese prijs is voor het hele team."

(advertinsje)