Waterkering haven Vlieland wordt versterkt

22 Mei 2017 - 16:33
De wetterkearing fan de Jachthaven fan Flylân - Foto: Google Street View

De waterkering en de strandopgang bij de jachthaven van Vlieland worden volgend jaar aangepakt. Rijkswaterstaat en de gemeente Vlieland hebben hiervoor een overeenkomst getekend. De gemeente gaat de komende tijd aan de slag met de voorbereidende werkzaamheden, zioals een natuuronderzoek en het uitzetten van de opdracht in de markt. De kosten van het project bedragen ongeveer 500.000 euro. Dat wordt betaald door Rijkswaterstaat. Het oude deel van de kering wordt vanaf havenkantoor versterkt tot 5 meter boven NAP. Die loopt dan tot de duinenrij. De bestaande coupure en de zeedijk worden ook verbreed en verhoogd.

Op de plek van het kantoor van Rijkswaterstaat wordt de verhoging doorzichtig gemaakt. Hierdoor blijft het pand goed zichtbaar. Aan de oostkant van het gebouw wordt de toegangsweg verhoogd.

De huidige strandovergang voldoet niet meer bij vloed. De duinen op die plek zijn wel hoog en sterk genoeg. De nieuwe strandovergang wordt naar het noorden gedraaid en loopt tot de strekdam. Hierdoor kan de overgang ook bij hoog water gebruikt worden. De strandovergang is momenteel nog van het Rijk. maar wordt op termijn overgedragen aan de gemeente.

(Advertentie)
(Advertentie)