Reitse Spanninga geeft tips voor de barbecue

22 Mei 2017 - 16:17

"Zie de barbecue als een verlengstuk van de keuken," zegt topkok Reitse Spanninga uit Joure. Hij is echt een fan en heeft dit jaar al 35 keer de barbecue aan gehad. Met dit mooie weer deze week deelt hij zijn tips:

1. Eerst briketten en dan houtskool er bovenop. "Met gas is het klik, draai en klaar, maar met houtskool valt het aansteken nog niet mee. Doe de briketten eerst, die geven warmte en dan de houtskool en gebruik een starter, en geen spiritus of gel."

2. Houd een helft vrij van de barbecue. "Beleg de helft van de barbecue met briketten en houtskool en de andere kant niet. Die 'koude' kant kun je gebruiken om de hamburger bijvoorbeeld te laten afkoelen. Je hoeft het vlees niet steeds te draaien, dan krijgt het geen smaak. Je moet er uiteraard wel bijblijven. Haal trouwens het vlees vantevoren uit de koelkast en laat het op het aanrecht op kamertemperatur komen. Bij kip is het wel verstandig om het eerst even kort te koken, vanwege het besmettingsgevaar."

3. Pof ook eens een aardappel. "Doe die in een stuk folie en laat die ruim een halfuur op de koude kant van de barbecue garen. Haal dan de folie eraf en doe er kruidenboter bij en laat het dan nog vijf minuten doorgaren."

4. Maak een goede maaltijd. "Je hoeft de barbecue niet helemaal vol te gooien met vlees, maar houd het bij een goed stuk vlees en maak er een lekkere salade bij en een gepofte aardappel. En geniet van de smaak en de sfeer!"

Trefwoorden: 
Reitse Spanninga barbecue
(Advertentie)
(Advertentie)