Vitrines Aerden Plaats Ouwesyl liggen weer vol

20 Mei 2017 - 13:32

De vitrines van archeologisch steunpunt de Aerden Plaats op Oudebildtzijl zijn uiteindelijk weer vol. Een jaar lang keken bezoekers en vrijwilligers tegen lege vitrines aan, want in mei vorig jaar werden de vitrines van het kleine museum met archeologische vondsten uit de omgeving grotendeels leeggeroofd. Door toeval werd een groot deel van de collectie met Pasen weer teruggevonden in een sloot niet ver van de Aerden Plaats.

Het was geen gemakkelijk jaar voor beheerder Kirsten Zwijnenburg."Het heeft me meer aangegrepen dan ik dacht", vertelt ze. De aanblik van de lege vitrines deed pijn. "We zijn allemaal vrijwilligers en dan wordt zo alles weggehaald. Dan zakt de moed je wel in de schoenen". Met pasen kwam de verlossing. Ruben (9) was bij een sloot aan het spelen en zag daar één van de topstukken vna het museum boven water uitsteken. Het ging om een kruikje uit de 15e eeuw. Een dag later werd begonnen met het uitbaggeren van de sloot.

Vrijdagnacht is de laatste hand gelegd aan de expositie Hervonden vondsten. "Ongelooflijk", zegt dorpsarcheoloog Johan van Gent: "Mensen uit de buurt hadden nooit gedacht dat ze hun eigen collectie, die ze hier gedoneerd hadden, ooit weer terug zouden zien. En nu ligt het op een mooie plek in de vitrine."

(Advertentie)
(Advertentie)