Algra: "Tienduizend kievitseieren laten uitbroeden"

19 Mei 2017 - 22:48

Voorzitter Rendert Algra van het BFVW wil dat er de komende jaren ruim tienduizend kievitseieren worden opgezocht en wil deze eieren laten uitbroeden met broedmachines, ook al is dat nu nog niet toegestaan. Dat zei hij vrijdagavond in het programma Fryslân Hjoed van Omrop Fryslân. Algra ziet dit als een van de oplossingen voor de neergaande kievitsstand in Fryslân. Het uitbroeden van kieviten in broedmachines mag officieel niet, maar het gebeurt wel.

In onze provincie worden al wel kievitseieren uitgebroed met broedmachines. Algra wil hier bij de provincie een ontheffing voor aanvragen, maar daarvoor moet wel eerst onderzoek worden gedaan. Het idee is dat de kievitseieren, die geen kans hebben om uitgebroed te worden, meegenomen worden naar een broedmachine. De jonge kieviten worden dan later weer op verschillende locaties in Fryslân uitgezet.

''Wij gaan gewoon zo door''

Willem Bogstra is een van de mensen die kievitseieren meegenomen heeft en laat uitbroeden in de broedmachine. ''Dat het illegaal is, weten wij wel'', zo zegt Bogtstra. ''Maar wij gaan gewoon zo door. Wat wij kunnen redden, dat proberen wij te redden. Ik vind het onzin om de eieren waarvan wij weten dat ze kapot zullen gaan, te laten liggen. Dat doen wij niet!''

(Advertentie)
(Advertentie)