Misdaadmeter AD: Ferwerderadiel veiligste Friese gemeente

19 Mei 2017 - 12:03
Argyffoto - Foto: Omrop Fryslân, Ronald van der Pol

Ferwerderadiel is opnieuw de veiligste gemeente van Fryslân. Dat blijkt uit de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. De gemeente staat op de negende plaats in de landelijke top 10. Vorig jaar stond Ferwerderadiel nog op de vierde plaats. Opvallend is het ontbreken van Littenseradiel in de landelijke top 10. De gemeente was jarenlang de veiligste gemeente van Nederland, stond vorig jaar nog vijfde, maar moet het dit jaar doen met de 45e plaats.

Littenseradiel

Volgens burgemeester Johanneke Liemburg van Littenseradiel valt het met de criminaliteit in haar gemeente wel wat mee, zegt ze in het AD. De statistieken geven al gauw een vertekend beeld. Liemburg: "In 2015 bleek dat wij de gemeente zijn met de meeste overlast door verwarde personen. Dat werd veroorzaakt door een vrouw met psychische problemen. Ze belde iedere dag een nieuwe klacht door en die werden allemaal geregistreerd. Toen ze verhuisde, stonden we weer onderaan de lijst."

Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden is de onveiligste gemeente van Fryslân. Het staat 26e op de lijst van onveilige Nederlandse gemeenten. Vorig jaar stond Leeuwarden nog op de 15e plaats van meest onveilige gemeenten.

Top 5 veiligste Friese gemeenten

1. Ferwerderadiel (9)
2. Kollumerland (21)
3. Leeuwarderadeel (39)
4. Littenseradiel (45)
5. Tytsjerksteradiel (47)

Top 5 onveiligste Friese gemeenten

1. Leeuwarden (26)
2. Harlingen (143)
3. Heerenveen (154)
4. Weststellingwerf (170)
5. Smallingerland (172)

Landelijk is Tubbergen (Overijssel) de veiligste gemeente. De onveiligste gemeente is, net als voorgaande jaren, Amsterdam.

Trefwoorden: 
misdaadmeter AD
(Advertentie)
(Advertentie)