Omrop TIP: Mannen van het vrije veld

19 Mei 2017 - 07:31

Het wordt stil in het veld. Tussen 1960 en nu is het aantal weidevogels met zo'n 70 procent teruggelopen. Door grote veranderingen in het landschap hebben kieviten, scholeksters, grutto's en tureluurs nauwelijks meer de kans om jongen groot te brengen op het boerenland. Fryslân DOK kijkt in 'De mannen van het vrije veld' met een paar eigenzinnige veldmannen naar de hedendaagse situatie. Hoe zetten zij zich in om de kievit en de andere weidevogels te behouden?

Traditionele eierzoeken van de baan

Naast het boerenland is het ook in de speciale natuurgebieden mis. Het grootbrengen van de jongen lukt ook daar maar voor een klein deel. Omdat de kievitstand zo ontzettend slecht is, mag er nu al drie jaar op rij niet naar eieren worden gezocht in Fryslân. En het is de vraag of dat ooit weer kan.

En zo dreigt met de weidevogel ook de traditionele eierzoeker, de oude 'raper' maar ook de beschermer van eieren en kuikens in de nazorgtijd, voorgoed uit het Friese landschap te verdwijnen. Of er moet een klein wonder gebeuren.

Fryslân DOK gaat op pad met een paar veldmannen. Elk zetten zij zich op hun eigen manier in om de kievit en de andere weidevogels voor het Friese landschap te behouden. En als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Ook al is dat illegaal.

De Fryslân DOK documentaire 'Mannen van het vrije veld’ is zondag 21 mei om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur elk uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien. De documentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag 20 mei om 15.30 uur en zondag 21 mei om 13.00 uur.

(Advertentie)
(Advertentie)