Miljoenen euro's extra voor Culturele Hoofdstad

18 Mei 2017 - 16:04

De provincie en de gemeente Leeuwarden willen in totaal ruim 7.550.000 euro extra steken in Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad. Zonder dat extra geld kunnen de doelstellingen van het project niet gehaald worden, zo zeggen de provincie en de gemeente Leeuwarden. Provincie en de gemeente moeten betalen omdat er minder geld binnenkomt dan waar van tevoren op gerekend was. Er kan ook niet meer bezuinigd worden op de programmering van Culturele Hoofdstad 2018. Dat werd donderdagmiddag duidelijk op de persconferentie over Culturele Hoofdstad, die live te volgen is bij Omrop Fryslân.

Het extra geld is bedoeld om de begroting sluitend te maken, om het programma van Culturele Hoofdstad meer te promoten en om ervoor te zorgen dat Leeuwarden en Fryslân na 2018 ook nog profijt hebben van wat Culturele Hoofdstad gebracht heeft. Een deel van het geld gaat in een waarborgfonds om afvallers en risico's op te vangen.

Overname regie

De provincie en de gemeente Leeuwarden nemen de komende tijd van diverse onderdelen van Culturele Hoofdstad de regie over. Zo neemt de provincie de verantwoordelijkheid over voor de uitvoering van het project 11Fountains. De gemeente Leeuwarden wordt verantwoordelijk voor het project Giant Steps, waarbij reuzepoppen een tocht door Fryslân maken. Provincie en gemeente zullen zich dan ook meer bemoeien met het werven van sponsoren en fondsen.

Wethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden: "Samen met de provincie nemen wij onze verantwoordelijkheid. Die inspanningen leveren wij met het oog op een succesvolle programmering, de legacy en de uitstraling van stad en regio in en na 2018.'' Johan Bonnema, financieel directeur van Culturele Hoofdstad: ''LF2018 zit nu in een belangrijke fase. Wij zijn daarom zeer ingenomen met deze voorstellen van de colleges van provincie en gemeente. Hiermee zetten wij een belangrijke stap naar een bijzonder en betekenisvol jaar én een stevige legacy.''

(Advertentie)
(Advertentie)