Piet: "Mooie weer komt er aan, maar het blijft grillig"

15 Mei 2017 - 11:47

Eindelijk is het mooie en warme weer er nu in mei. Voor het gevoel hebben we er dit jaar lang op moeten wachten, maar is dat wel zo? "Vorig jaar hebben we ook een koude periode in mei gehad," vertelt weerman Piet Paulusma. Het mooie weer is echter niet erg stabiel. "Dat komt door de overgang van koud naar warm weer waar we nu in zitten, daar horen buien en bewolking bij. Het hogedrukgebied ontbreekt om een stabiel weertype te krijgen, dus komen die depressie er en buien. Ook ontbreekt de aanvoer van een zuidelijke stroom die warme lucht brengt."

Hoe komt dat?

"Door de opwarming van de aarde wordt het weer grilliger met buien, vaak stevige buien, met onweer daarbij. Dat komt vaker voor tegenwoordig. Komende woensdag wordt het wel 25, 26 graden en dat is tien graden teveel voor de tijd van het jaar. Vorige week was het maar 8 graden en dat is dan weer zo'n tien graden te koud. De verschillen zijn groot, want normaal moet het 16,17 graden zijn nu."

Wat brengt de zomer?

"Het wordt een warme zomer, te warm eigenlijk. Mensen willen dat het een hele dag mooi weer is, en zulke stranddagen komen er ook wel, maar we moeten nu een keer meer rekening houden met buien. Juli en augustus worden de warmste maanden. Maar ook dan blijft de kans op zware buien aanwezig. Denk maar eens aan de flinke regenval bij het begin van de Slachtemaraton vorig jaar, toen was 's nachts wel 90 millimeter gevallen.

Natuur

Hoewel de meeste mensen niet blij worden van een regenbui, de natuur is er wel blij mee. "De natuur lag zo'n twee, drie weken achter, maar begint nu in te lopen en komt aardig bij. Het was te droog, maar door het regenwater wordt alles nu weer mooi groen."

(Advertentie)
(Advertentie)