Campagne om aantal zelfdodingen te verminderen

14 maaie 2017 - 21:45

In Harlingen gaat maandag een campagne van start om het aantal zelfdodingen in Fryslân te verminderen. Deze maakt onderdeel uit van een landelijke campagne. In Nederland beroven jaarlijks zo'n 1850 mensen zich van hun leven. De GGD-Fryslân en de gemeente Harlingen beginnen met het trainen van hulpverleners in het signaleren van mensen die psychisch in de problemen zitten. Hulpverleners uit bijvoorbeeld wijkteams of buurtagenten krijgen de eerste training. Die komen vaak in contact met mensen die het leven niet meer zien zitten. Uit Duits onderzoek doet blijken dat zelfdoding kan worden voorkomen als er een gesprek met die mensen wordt aangeknoopt door de hulpverleners.

Taboe

De campagne moet het taboe op praten over zelfdoding doorbreken. In Fryslân ligt het aantal zelfdodingen hoger dan in de rest van het land. Vooral gescheiden mannen tussen de 40 en 65 jaar zitten in de risicogroep. Dat geldt ook voor mensen die in de bijstand zitten. Vaak stapelen de problemen zich zo hoog op dat ze niet het idee hebben dat er een andere oplossing is.

Volgens Frans Haenen van de GGD-Fryslân willen veel mensen die zelfmoord plegen wellicht helemaal niet dood. De hulp heeft hen echter niet op tijd bereikt. Deze campagne moet duidelijk maken dat zelfmoord nooit een oplossing is.

Harlingen

De gemeente Harlingen vindt het belangrijk om mee te doen aan de suicidecampagne 'De vraag van je leven' van de GGD. In Fryslân is de gemeente Harlingen de eerste die zich actief in zal zetten voor het voorkomen van suicide. Wethouder Hein Kuiken was meteen enthousiast toen hij van de campagne hoorde. De gemeente wil de sociale wijkteams inzetten om eerder signalen op te vangen en daarmee aan de slag te gaan. De medewerkers van de teams zullen daarvoor worden opgeleid. In de gemeente Harlingen is het aantal zelfmoorden hoger als het Friese gemiddelde. Dat komt volgens wethouder Hein Kuiken door de sociale structuur van de gemeente. Er is een hoog werkloosheidspercentage. Daarom wil de gemeente graag meewerken aan de campagne.

(advertinsje)
(advertinsje)