"Ongelijke kansen voor kinderen in onderwijs aanpakken"

14 Mei 2017 - 14:42

De kansongelijkheid in het onderwijs moet snel aangepakt worden. Dat zei directeur Hans Wildeboer van scholengemeenschap Comenius in Leeuwarden zondag in het radioprogramma Buro de Vries. Volgens Wildeboer ontstaat er steeds meer tweedeling in het onderwijs. Kinderen van "rijkere" ouders krijgen alle kansen om bijlessen en andere begeleiding te krijgen op school. Commerciële bureaus voor bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding schieten als paddestoelen uit de grond. Kinderen in gezinnen die dat geld niet hebben komen zo op achterstand.

Amerikaanse toestanden

Volgens Wildeboer moet de overheid veel strenger worden en moet het onderwijsveld het zelf ook oppakken. Er moet veel meer onderwijs op maat worden gegeven volgens hem. Door meer te kijken naar wie wat nodig heeft op school. We zitten op een glijdende schaal, zegt hij, en als het zo doorgaat komen we in Amerikaanse toestanden terecht.

Politieke agenda

De inspectie van het onderwijs is al langer bezig met het op de agenda zetten van deze problematiek. Wildeboer is daar blij mee en hoopt dat de ongelijkheid in het onderwijs hoog op de politieke agenda komt.

Het radioprogramma Buro de Vries wordt zondagavond tussen 21.00 en 23.00 uur herhaald bij Omrop Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)