Isabelle Diks: "Het was een grote schok"

12 Mei 2017 - 10:58

"Het was als een achtbaan waar ik in zat, dat verzin je niet. Van het ene op het andere moment had ik een andere baan. Dat was echt een schok." Dat zegt Isabelle Diks van GrienLinks. Acht jaar lang was ze wethouder in Leeuwarden, nu zit ze in de Tweede Kamer. Gekozen met voorkeursstemmen. Dat had ze vlak na de verkiezingen niet gedacht. Vrijdagmiddag neemt ze officieel afscheid van het wethouderschap in Leeuwarden.

Diks beschouwt de eerste weken in Den Haag als een inwerkperiode. Zo lang de formatie nog aan de gang is, mogen Kamerleden over lang niet alles stemmen. Controversiële onderwerpen komen niet aan de orde. Zo druk is het dus niet, zegt Diks. Bovendien zijn er veel nieuwe Kamerleden.

''Nog steeds hetzelfde''

"De helft van de Kamer is nieuw. Veel mensen lopen hier met grote ogen rond." Diks zels heeft eerder al eens vier maanden in de Kamer gezeten. In 2008 verving ze Mariko Peters, toen die met zwangerschapsverlof ging. "Het gebouw, en de mores, zijn nog steeds hetzelfde. Het spaart veel tijd dat ik al even in de Kamer heb gezeten."

De formatie, waar GroenLinks bij aanschuift naast VVD, CDA en D66, volgt Diks op de voet. "Er zijn terugkoppelmomenten, waarin je wordt bijgepraat hoe het staat. Of het goed komt, dat kun je niet zeggen. De verschillen zijn groot. Maar ik heb het gevoel dat iedereen aan tafel serieus probeert om er uit te komen. Het is een bijzondere periode voor GroenLinks.''

Afscheid van Leeuwarden

Het is met pijn in het hart dat Isabelle Diks afscheid neemt van 'haar' Leeuwarden. "Leeuwarden is echt mijn stad geworden. Als wethouder was ik met hele mooie dingen bezig. Ik zat in veel landelijke overleggen om Fryslân aan de man te brengen. We waren koploper in vanalles en nog wat."

"Deze baan is ook schitterend. Het kamerlidmaatschap geeft me ook kansen om voor Leeuwarden en de regio mooie dingen te doen. Maar ik moest wel even wennen aan het loslaten."

(Advertentie)
(Advertentie)