Omrop TIP: De knokploegen in WOII

In de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig onderkomen bij Friese families: Joden, geallieerde piloten, verzetsmensen en mannen die weigerden om te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Fryslân DOK reconstrueert in een drieluik de onderduikhulp aan die mensen. Met ook een bijzondere ontdekking. Want vond onderduiken altijd wel in het diepste geheim plaats?

Knokploegen

In aflevering drie staan de knokploegen centraal. Zorgden in het noordelijke en oostelijke deel van Fryslân vooral belastinginspecteurs voor de aanvoer van voedsel en de financiering van de onderduikhulp, in het zuidwesten deden vooral knokploegen dat, door overvallen op distributiekantoren, gemeentehuizen en zuivelfabriken. De meest actieve knokploeg opereerden vanuit Scharnegoutum, dat door de Duitsers het Terroristendorf genoemd werd.

Friese dorpen

Er bestaat al jaren een beeld dat onderduiken altijd in het grootste geheim plaatsvond. Uit deze documentaireserie blijkt dat dat helemaal niet het geval was. Vooral in de Friese dorpen wist het hele dorp wel waar de onderduikers zaten. Veel mensen droegen hun steentje bij en dus ontstond er een grootschalige illegale onderduikmaatschappij.
De Fryslân DOK documentaire 'Underdûkt yn Fryslân, diel 3' is op zondag om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur elk uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien. De documentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.00 uur.