Campagne vraagt aandacht voor gezond grondwater

11 Mei 2017 - 19:31

Als we er niet om denken, wordt het Friese grondwater steeds zouter. Dat is een probleem, want al ons leidingwater komt uit het grondwater. De provincie Fryslân en waterleidingbedrijf Vitens beginnen daarom met een campagne voor 'verstandig en bewust omgaan met grondwater'. Grondwater is heel belangrijk voor Vitens, want het bedrijf haalt ieder jaar zo'n 60 miljoen kubike meter grondwater uit de grond.

'Freshkeeper'

Bij Waterleidingbedrijf Vitens hebben ze de afgelopen jaren duidelijk vernomen dat het grondwater ook bij Noordburgum zouter wordt. Het bedrijf heeft daarom een nieuwe type waterput ontwikkeld, de Frehskeeper oftewel de zoethouder. De Freshkeeper scheidt het zoete grondwater van het brakke - lichte zoute grondwater. Het zoute grondwater wordt weer teruggepompt in de diepe ondergrond. Met die nieuwe techniek, die Vitens zelf heeft ontwikkeld, kan ook bij Noordburgum toch weer water worden gewonnen.

Spanning

Het zouter worden van het grondwater is een langzaam maar sluipend proces van de langere termijn. Volgens grondwaterexpert Harry Boukes van de provincie is Frylân een heel spannend grondwatergebied, vanwege de spanning tussen zout en zoet water en de dynamiek in de ondergrond.

Collegemiddag

Aanstaande zaterdag is er een grote grondwater-collegemiddag in het Koepeltheater in Leeuwarden. Het gaat dan over zaken zoals het klimaat, grondwatermeetpunten en de geschiedenis van het grondwater. Provinciale Staten zal eind dit jaar, begin volgend jaar gaan praten over het Friese grondwaterbeleid.

Trefwoorden: 
Freshkeeper zout water
(Advertentie)
(Advertentie)