Pilot SW-Fryslân: Zorg bij consultatiebureau in groepsvorm

11 Mei 2017 - 06:25

De gemeente Súdwest-Fryslân start binnenkort met de pilot Centering Parenting. Dit houdt in dat de zorg van het consultatiebureau in groepsvorm wordt gegeven. Ouders van kinderen jonger dan een jaar komen zeven keer per jaar bij elkaar om te praten over het ouderschap. Ze kunnen dan vragen stellen en de oplossingen komen uit de groep zelf. Het kan bijvoorbeeld gaan over eten, ontwikkeling, vaccinatie, huilen en slapen van de kinderen. Bij de groepsgesprekken is ook een jeugdverpleegkundige aanwezig die het gesprek leidt.

Beter geïnformeerd

"Uit onderzoek blijkt dat ouders die gebruik maken van deze manier van zorg, beter geïnformeerd zijn over de ontwikkeling van hun kind. Ze voelen zich betrokken en verantwoordelijk", zegt wethouder Stella van Gent van de gemeente Súdwest-Fryslân. "Door de interactie met elkaar ontstaat er een netwerk. Het blijkt dat gezinnen met een goed ondersteunend netwerk minder ernstige problemen hebben. Deze manier van zorg voorkomt problemen in een later stadium."

De gemeente Súdwest-Fryslân is de eerste in de provincie die start met deze pilot. Buiten de provincie lopen dezelfde pilots in Twente, Wageningen en Amsterdam.

(Advertentie)
(Advertentie)