Provincie wil meer geld voor onderzoek historische wrakken

10 Mei 2017 - 16:37

Er moet veel meer geld komen voor onderzoek naar historische scheepswrakken in de Noordzee en de Waddenzee. Dat vragen de provincies Fryslân, Groningen, Zeeland en Noord- en Zuid-Holland volgens het NRC in een brief aan minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Er wordt geen bedrag genoemd, maar het zou gaan om drie miljoen euro. Bussemaker heeft kortgeleden twee miljoen euro uitgetrokken voor het opgraven van het VOC-schip De Rooswijk, voor de Engelse kust. De provincies wijzen er op dat er dichter bij huis wrakken liggen die op zijn minst zo nieuwsgierig zijn.

Bescherming en onderzoek

De provincies vinden dat Nederland de plicht heeft om oude schepen te beschermen en te onderzoeken. Door stromingen komen steeds weer nieuwe scheepswrakken bloot te liggen en worden ze aangetast door bijvoorbeeld paalwormen. Zo zijn al wrakken verdwenen, zonder dat ze goed onderzocht zijn. De provincies vinden het verontrustend dat niet duidelijk is hoeveel wrakken er vlak voor de Nederlandse kust liggen.

Telling

Er zou een telling moeten komen en per geval zou bepaald moeten worden wat de historische waarde van het wrak is. Verder zouden al bekende vindplaatsen in de gaten gehouden moeten worden.

(Advertentie)
(Advertentie)