Geert van Tuinen herdenkt zijn "vrrriend" Siepie Lijzenga

06 Mei 2017 - 22:42

''Hij verdiend eeuwige roem. We mogen hem nooit vergeten.'' Dat zegt sportverslaggever Geert van Tuinen over de oud-materiaalman van Cambuur, Siepie Lijzenga. Lijzenga is op 72-jarige leeftijd zeer plotseling overleden. Geert van Tuinen denkt met warme gevoelens terug aan de man die bekendstond als clubicoon.

Voor het eerst bij Cambuur

''Het zal in de beginjaren '90 geweest zijn dat ik voor het eerst bij Cambuur kwam om daar als verslaggever aan het werk te gaan. Dat deed ik in die tijd voornamelijk met collega Sjouke Louwsma. Die was de vaste Cambuur-wachter.

Sjouke Louwsma, dat was een icoon bij Omrop Fryslân, en die had natuurlijk een goede band met Siepie Lijzenga. Dat kon ook niet anders. De eerste die je tegenkwam in het Cambuur-stadion, dat was Siepie Lijzenga.

Het hok waar de shirtjes hingen

Hij stond vaak voor de deur van zijn washok. Het hokje waar de wasmachines stonden, waar de shirtjes hingen, daar stond Siepie Lijzenga. En als hij dan bekenden zag, dan schalde het door de gang: ''Vrrriend!'' Dat kon hij op zo'n aparte manier doen met zijn aparte stemgeluid.

Hij riep dat ook tegen Sjouke. Niet meteen tegen mij, want ik moest mij natuurlijk eerst wel bewijzen, maar toen dat was gebeurd werd ik ook zo benaderd. Toen was ik ook 'vrrriend' van Siepie Lijzenga. En dat stelde best wel wat voor, want hij was De Cambuurman.

Humor

Toen Sjouke Louwsma was gestopt met het verslaggeven bij Cambuur, toen nam ik dat van hem over. En Siepie Lijzenga had een fantastisch gevoel voor humor.

Want altijd wanneer ik hem tegenkwam in de catacomben van het Cambuurstadion, dan zei hij: ''Ha goeie, Sjouke!'' En dan lachte hij even plagend, en dan wist hij dat hij mij weer had.

Afscheid

In 2015 nam hij afscheid van het publiek. Hij wilde nooit in de publiciteit komen. Een interview met Siepie Lijzenga, dat kon je eigenlijk wel vergeten.

Hij nam op een emotionele wijze afscheid van het Cambuurpubliek op een dag in mei in 2015. Het werk dat hij moest doen, dat was hem te veel. Hij moest ermee ophouden. En dat heeft hij gedaan.

Oude mannengroep

Daarna kwam hij nog regelmatig bij Cambuur. Natuurlijk nog bij de oude mannengroep, die altijd de onder zuidtribune koffie zit te drinken. Maar hij kwam ook nog bij wedstrijden, met zijn vriend Freek Douma van Broekster Boys.

Ik kwam hem ook weleens tegen bij het amateurvoetbal. Dat was altijd aangenaam en het begon altijd met die karakteristieke kreet: 'Vrrriend!'

En wanneer Siepie niet bij het amateurvoetbal of bij Cambuur was, dan was hij op Terschelling. Zijn Terschelling. Daar waar hij zich ontzettend thuis voelde.

Clubicoon

Er is, naar en hard, een einde gekomen aan het leven van een clubicoon. Siepie Lijzenga is 72 jaar oud geworden. Hij is te vroeg gestorven.

Maar wij zullen hem nooit, nooit, nooit vergeten. Want zo'n icoon, die vergeet je niet. Zo'n man verdient eeuwige roem. Hij zal het krijgen bij Cambuur. Hij krijgt het ook in mijn hart.

Siepie Lijzenga. Rust zacht. Vrrriend."

(Advertentie)
(Advertentie)