Pake maakte Feyenoord kampioen

Het wordt zondag een speciale dag voor Willem van der Knoop uit Leeuwarden. Tenminste, als Feyenoord na achttien jaar weer kampioen wordt van Nederland. De 69-jarige Van der Knoop denkt dan aan zijn opa Harry Waites, die Feyenoord in 1924 voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen maakte.
Engelse soldaat
Waites was een Engelse soldaat die in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland kwam en voetbaltrainer werd. Toen hij bij Frisia in Leeuwarden aan de slag ging, ontmoette hij de oma van Van der Knoop. Ze kregen een relatie en zij raakte in verwachting. In Leeuwarden had Waites ook een sportwinkeltje in de Prins Hendrikstraat.
Kampioen
In 1924 ging Waites met zijn geliefde naar Rotterdam, waar de Engelsman direct succesvol was en Feyenoord kampioen van Nederland maakte. In Rotterdam werd de moeder van Van der Knoop geboren. Waites ging het jaar erop weer terug naar zijn geboorteland, waar hij minder succesvol was. Hij overleed in 1938.
Van der Knoop zal zeker aan deze familiegeschiedenis denken als Feyenoord zondag tegen Excelsior de kampioensschaal pakt.