Bevrijdingsdag in Leeuwarden: koud maar gezellig

05 Mei 2017 - 21:33

Leeuwarden heeft vrijdag een koude, maar gezellige Bevrijdingsdag beleefd. Er zijn dit jaar zo'n 65.000 mensen op het festival afgekomen. Dat is veel minder dan vorig jaar, zegt de organisatie. Het koude weer zou daar de oorzaak voor zijn, maar ook de vreemde vakantiespreiding. Een aantal scholen hebben de kinderen vrij gegeven en anderen weer niet. Grote incidenten hebben zich niet voorgedaan op het festival, al was het Gouverneursplein een tijdje gesloten vanwege de grote drukte.

De dag begon 's ochtends met het bevrijdingsontbijt op het Friesland College. Ruim 350 mensen schoven aan om lekker te eten en te praten. Bijzondere oorlogsverhalen werden er gedeeld. Aan het begin van de middag gaf burgemeester Ferd Crone bij het aansteken van de Vredesvlam het startsein voor de festiviteiten. Het bevrijdingsvuur werd onder begeleiding van doedelzakmuziek van de Cape Breton Highlanders naar de Prinsentuin gebracht door estafettelopers.

Daarna ging het Bevrijdingsfestival los met activiteiten voor kinderen in de Prinsentuin en live-muziek op verschillende locaties in het centrum. Op het hoofdpodium bij de Oldehove waren bands als Twarres, Mark Foggo, The Cool Quest en De Jeugd van Tegenwoordig te horen en te zien. De Jeugd was ambassadeur van de vrijheid en werd met een helikopter van de luchtmacht ingevlogen. Na het optreden in Leeuwarden gingen ze door naar het bevrijdingsfestival in Rotterdam.

Op het Noardewyn Live-podium van Omrop Fryslân op het Gouverneursplein waren optredens van onder andere Elske DeWall, De Hûnekop en Gaatze Bosma. Het plein werd in de middag een poosje afgesloten. Het optreden van De Hûnekop zorgde ervoor dat er meer mensen op het plein wilden staan dan dat verantwoord was. De organisatie van het Bevrijdingsfestival adviseerde bezoekers om naar het hoofdpodium op het Oldehoofsterkerkhof te gaan.

Het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden gaat vanavond tot twaalf uur door. Dat is een uur later dan bij de vorige edities. De band Di-rect is de afsluiter op het hoofdpodium.

(Advertentie)
(Advertentie)