Vele activiteiten Culturele Hoofdstad buiten Fryslân

05 Mei 2017 - 10:58
Kulturele Haadstêd 2018 - Foto: KH2018

Vele activiteiten van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 zullen niet in Fryslân plaatsvinden. Bijvoorbeeld het project 'Waste-No Waste', waar onder andere kunstenaar Claudy Jongstra bij betrokken is, zal te zien zijn in de oude Suikerunie-fabriek in Groningen. Op die plaats kunnen meer toeristen komen dan bij Jongstra thuis: een boerderijtje in Húns en haar studio in Spannum.

Wethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden is daar blij mee, ook al krijgt Jongstra van Culturele Hoofdstad 750.000 euro subsidie. Het is volgens Feitsma precies de bedoeling dat in het culturele hoofdstadjaar ook in de andere noordelijke provincies veel te zien zal zijn. Als er in Groningen of Drenthe ook wat te doen is, blijven toeristen langer, denkt Feitsma. Zo kunnen de provincies van het aanbod profiteren. Met een spreiding van culturele aktiviteiten levert dat voor het hele Noorden meer bezoekers op.

Aanbod afstemmen

Musea, concertszalen en andere culturele centra in het Noorden zijn al langer bezig met aanbod op elkaar af te stemmen. De overheid wil daarin meegaan. Begin dit jaar hebben de bestuurders van de drie noordelijke provincies met minister Bussemaker van OCW een cultuurconvenant afgesproken. Het doel is meer samenwerking en minder concurrentie. Voor het programma 'We the North' is 2,4 miljoen euro beschikbaar. Dat geld gaat naar bijvoorbeeld talentontwikkeling en cultuureducatie.

(Advertentie)
(Advertentie)