Omrop TIP: Hoe het onderduiken gefinancierd werd in WOII

In de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig onderkomen bij Friese families: Joden, geallieerde piloten, verzetsmensen en mannen die weigerden te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Fryslân DOK reconstrueert in een drieluik de onderduikhulp aan die mensen. Met ook een bijzondere ontdekking. Want vond onderduiken wel altijd in het diepste geheim plaats?

Financiering van onderduikers

De tweede aflevering van dit drieluik gaat over de unieke positie die de Friese belastingdienst innam bij de financiering van het grootschalige onderduiken. Onder leiding van hoofd-belastinginspecteur Jan Evenhuis van Ljouwert sluisde het personeel van Friese belastingkantoren miljoenen euro's belastinggeld door naar het verzet voor de hulp aan onderduikers. De arrestatie van zijn dochter Jeanne, zal Jan Evenhuis en een groot deel van het Friese verzet uiteindelijk de kop kosten. Met zijn kleinzoon Hugo Woerdeman en hoogleraar Peter Essers reconstrueert Fryslân DOK de uitzonderlijke rol die Evenhuis als verzetsman heeft gespeeld en hoe hij dat met zijn leven moest bekopen voor het vuurpeloton in Hamp Vught.

Friese dorpen

Er bestaat al jaren een beeld dat onderduiken altijd in het grootste geheim plaatsvond. Uit deze documentaireserie blijkt dat dat niet helemaal het geval was. Vooral in de Friese dorpen wist het hele dorp wel waar de onderduikers zaten. Veel mensen droegen hun steentje bij en dus ontstond er een grootschalige illegale onderduikmaatschappij.
De Fryslân DOK documentaire ‘Underdûkt yn Fryslân, diel 2’ is op zondag om 17.00 uur een daarna vanaf 18.00 uur elk uur op Omrop Fryslân Televisie te zien. De documentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.00 uur.