Dodenherdenking: Fryslân staat stil bij oorlogsslachtoffers

In het land werd donderdagavond stilgestaan bij de slachtoffers van de oorlog. En ook in Fryslân waren er tientallen herdenkingen verspreid over de hele provincie. Hieronder een compilatie van toespraken van burgemeesters van verscheidene gemeenten en beelden door aanwezigen.
In de Prinsentuin in Leeuwarden was de provinciale herdenking. Daar sprak burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden: "Vrijheid wordt nooit vanzelfsprekend. We moeten er met z'n allen voor waken en vechten. Net als onze ouders en grootouders hebben gedaan. Zij wisten het: vrijheid is ons grootste bezit. En velen van hen waren bereid om daar het hoogste offer voor te brengen".
In Sneek sprak burgemeester Hayo Apotheker. Hij noemde de namen van de Joden die uit Sneek weggevoerd zijn naar de kampen en nooit weer terug kwamen. Hij sprak ook over de vluchtelingen in zijn toespraak: "Mensen op de vlucht voor terreur moeten we helpen. Mensen en groepen met een andere achtergrond die een nieuw bestaan willen opbouwen moeten we steunen. En mee samenleven. Een krachtige samenleving kan dat. Dat kon vroeger en dus ook nu. En dat doen we ook. En daar gaan we mee door. Maar we vergeten nooit".
Ook in Harlingen werd stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. Burgemeester Roel Sluiter hield daar een toespraak.
Burgemeester Tjeerd van der Zwan was bij de herdenking in Heerenveen. Hij vertelde het persoonlijke verhaal van zijn moeder: "Ik koester de verhalen van mijn moeder, die mij vertelde over haar tijd in het Jappenkamp in het toenmalig Nederlands-Indië. En daarom geef ik die verhalen ook weer door aan mijn kinderen. Want zoals een Joodse uitdrukking bij het gebed voor de overledenen luidt: "Zolang wij ze blijven herdenken, blijven ze leven. Pas als we niet meer aan ze denken, zijn ze er ook echt niet meer."
In de Groate Kerk in St.-Jacobiparochie stond burgemeester Gerrit Krol voor de laatste keer als burgemeester van het Bilt stil bij de oorlogsslachtoffers. Maar het verdwijnen van zijn gemeente betekent volgens hem niet dat de herdenking in de Groate Kerk zal verdwijnen. Die moet blijven, zo zei hij. En hij vertelde het verhaal van Jan Kaper, die de hele oorlog actief was in het verzet en op de dag van de bevrijding bij Akkerwoude werd doodgeschoten. Na afloop van de kranslegging werd er ook een moment stilgestaan bij het graf van Jan Kaper.
Niet alleen in de grote plaatsen werden er herdenkingen gehouden. Ook in kleinere dorpen, zoals Wirdum en Hemelum was het twee minuten stil.