Franeker eert Jacobus van Andel met eigen wandelpad

04 Mei 2017 - 19:42

De eerdere geneesheer-directeur van het psychiatrisch ziekenhuis van Franeker Jacobus van Andel is donderdag geëert met een eigen wandelpad. Van Andel was directeur in de oorlogsjaren en heeft een bijzondere bijdrage geleverd om patiënten en onderduikers te beschermen tegen de bezetter. "Een baken van hoop", zo typeerde burgemeester Eduard van Zuilen de persoon Van Andel. "Een man die door ons ook niet voor niets al werd uitgekozen als naamgever van het voor ons belangrijke onderdeel ouderenpsychiatrie", zo voegde Adriaan Jansen, bestuursvoorzitter van de GGZ Friesland, daar aan toe.

Vernieuwer en redder

Van Andel ving met zijn staf in de oorlog 5000 mensen op. Met de tuinen en de keuken van het eerdere Groot Lankum zorgde hij er bovendien voor dat de bevolking van Franeker geen honger hoefde te lijden. Daarnaast hield hij via de tuberculose-afdeling veel Joodse onderduikers uit handen van de bezetter. Dit en zijn invulling als vernieuwer binnen de psychiatrie - meer oog voor dagbesteding en voor de mens achter de patiënt - heeft geleid tot een maatschappelijk initiatief van Van Andel ouderenpsychiatrie, GGZ Friesland en de gemeente Franekeradeel: de 'Van Andel-wandelroute'. De tocht van twee kilometer bewandelde Van Andel tussen 1935 en 1950 bijna elke dag.

Wie was Jacobus van Andel?

Jacobus van Andel werd geboren op 20 februari 1890 in Gorkum. Hij trouwde eerst met Olga van Ripke, met haar kreeg hij twee kinderen. Toen zij overleed, is hij weer getrouwd, met Wilhelmina Mulder. Van Andel is overleden op 1 augustus 1979 in een verpleeghuis in Ewijk. In Franeker is ook een straat naar hem en zijn eerste vrouw vernoemd: de Van Andel-Ripkestraat.

(Advertentie)
(Advertentie)