Amelander politiek sleept zich door coalitieonderhandelingen

04 Mei 2017 - 14:14

Het wordt lastig om een nieuwe coalitie te vormen op Ameland. De PvdA wil niet meedoen aan een minderheidscoalitie met CDA en VVD. begin april stapte de partij Ameland '82 uit het college.

Minderheidscoalitie

Twee informateurs kwamen tot de conclusie dat het eiland totaan de gemeenteraadsverkiezingen kan volstaan met een minderheidscoalitie. De VVD was daar op tegen, maar denkt nu dat het misschien wel de beste oplossing is.

Twee of drie wethouders

Volgens verslaggever Hayo Bootsma heeft Ameland jarenlang goed gefunctioneerd met twee wethouders. Later werden dat er drie, maar er is geen reden om aan te nemen dat het eiland de komende tien maanden aan twee wethouders niet genoeg heeft, zegt hij.

PvdA wil niet verder

De fractie, het bestuur en de werkgroep van de PvdA namen donderdagavond het besluit om niet door te gaan met de coalitieonderhandelingen. In een verklaring zegt de partij dat ze niet het gevoel hebben dat CDA en VVD zich voor de volle honderd procent inzetten en hun volledige steun uitspreken.

Eerste overleg

Dat gevoel is bij de PvdA ontstaan na het eerste overleg afgelopen maandag tussen de drie partijen. Vooral de VVD gaf signalen af dat het niet heel blij was met de vorming van een minderheidscollege, zegt de PvdA.

Vraagtekens

Volgens de partij zette de VVD vraagtekens bij de haalbaarheid van zo'n college. Om te voorkomen dat er kostbare tijd verloren gaat, heeft de PvdA zich nu teruggetrokken uit de onderhandelingen, zo schrijft de partij ook nog in de verklaring.

(advertinsje)
(advertinsje)