Skûtsjezeilen 2017 non-stop en met commentaar online

03 Mei 2017 - 17:00

Het skûtsjezeilen is dit jaar voor het eerst integraal met commentaar en zonder onderbrekingen te volgen. Omrop Fryslân zendt online rechtstreeks beelden uit van alle wedstrijden van de SKS, en van de A-klasse-wedstrijden van de IFKS.

Het commentaar komt van sportverslaggevers Freark Wijma (SKS) en Koos Wieling (IFKS), en ook oud-schipper Eelke Dijkstra schuift aan als commentator. Met de Oude Zeug werd hij in 2002 en 2003 kampioen in de A-klasse van de IFKS.

“Het live-kanaal dat wij lanceren, is een stream met Fries commentaar bij de skûtsjebeelden, maar zonder nieuws en muziek tussendoor. Volledig gericht op het skûtsjezeilen en op skûtsjeliefhebbers die het skûtsjezeilen op de voet willen volgen," zegt projectmanager jacqueline Spendel. Het zeilen is te volgen op omropfryslan.nl en de omrop-app.

Skûtsjecafés

Op de radio worden de deuren geopend van het Skûtsjecafé. In dit programma wordt er, net als bij het kaatsen, voorbeschouwd. Spendel: "Op donderdag 3 en vrijdag 4 augustus maakt Omrop Fryslân live vanuit Grou een voorbeschouwing op de wedstrijden. Echt afgestemd op de luisteraars die van het skûtsjezeilen houden, en tegelijkertijd is iedereen welkom in het café." Voorafgaand aan de IFKS is er ook nog een Skûtsjecafé over dit kampioenschap.

Skûtsjezeilen op TV

Op TV verandert er ook het één en ander. Als titel verdwijnt het Skûtsjesjoernaal dit jaar, maar de inhoud niet. Het wedstrijdverslag, het klassement en het napraten is voortaan te volgen in Fryslân Hjoed. 's Avonds is er nog een extra lange samenvatting van de wedstrijd te zien, met de hoogtepunten en Fries commentaar erbij. Ook zal er deze zomer aandacht zijn voor de aftrap van het skûtsjezeilen met een serie TV-programma's, die in het teken staamn van de Friese zomersporten.

(Advertentie)
(Advertentie)