Elkien bouwt veertien huizen van de toekomst bij Leeuwarden

02 Mei 2017 - 19:43

Woningbouwvereniging Elkien bouwt achter de plek van het Oude Tolhuis bij de oostelijke invalsweg van Leeuwarden veertien unieke huizen. Die 'huizen van de toekomst' wekken met zonnepanelen twee keer zoveel energie op als dat ze gebruiken. Er zit geen gasinstallatie in, ze ventileren hunzelf en er komt geen steen aan te pas. De opbouw van de materiaallagen en de constructie van de muren is nog geheim. De huizen zijn de eerste ééngezinswoningen ooit van deze soort die gebouwd worden.

Het bouwen van de toekomst

Directeur Alex Bonnema van Elkien is ontzettend blij met het experiment en noemt het 'het bouwen van de toekomst'. Elkien wil de eigen woningvoorraad van bijna 30.000 huizen in 2030 energieneutraal maken. Dat kan volgens Boomsma niet alleen door de huizen te verbouwen. Dat kost te veel tijd. Niewbouw en dan het liefst op moderne wijze tegen concurrerende kosten is dan de oplossing. Bonnema denkt dat de nieuwe manier van bouwen de toekomst heeft.

Begin juni in gebruik

De opbouw van de materialen is bedacht door het Limburgse bedrijf Rockwool. Het Bouwbedrijf Zaanderwijk heeft het bouwconcept uitgewerkt en bouwt de huizen ook. Begin juni worden de huizen in gebruik genomen.

Trefwoorden: 
Elkien huizen van de toekomt
(Advertentie)
(Advertentie)