Monument voor omgekomen Poolse piloten

02 Mei 2017 - 14:46

In Oudemirdum wordt dinsdag een monument onthuld, ter nagedachtenis aan de Poolse bemanning van de Vickers Wellington die in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten werd boven het IJsselmeer. De onthulling wordt gedaan door burgemeester Fred Veenstra, in bijzijn van kinderen van scholen uit de buurt. Tegelijkertijd wordt ook een boek gepresenteerd over de berging van het vliegtuig. Dat boek is geschreven door Peter Boomsma en Ruurd Kok. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan majoor Arie Kappert. Hij was in het verleden stafofficier van de vliegtuigberging. De berging van het vliegtuid was een grote operatie. Een deel van het IJsselmeer werd hiervoor drooggelegd.

Het Poolse vliegtuig was onderweg van Engeland naar Bremen, maar werd op de heenreis neergeschoten door een Duitse nachtjager. Er zijn op de plaats van de berging verschillende zaken gevonden die geleid hebben tot de identificatie van de bemanning. Zo is er een onderdeel gevonden met het nummer van het vliegtuig. Ook lag er een koptelefoon met de naam van een Pools bemanningslid en zijn er stoffelijke resten aangetroffen.

De vier bommen die bij het vliegtuig werden gevonden, zijn uit het IJsselmeer gehaald en op de vaste wal tot ontploffing gebracht.


(Advertentie)
(Advertentie)