"Het einde van een heel lang tijdperk"

02 Mei 2017 - 14:00

Sloop op een historische locatie in Leeuwarden deze dagen. Aan het riviertje De Potmarge worden de laatste kassen weggehaald, om plaats te maken voor een sportveld voor scholengemeenschap Comenius. Eerder stond dit gebied vol met kwekerijen, maar die zijn in de loop der tijd verdwenen. En nog eerder, in de achttiende eeuw, stond op deze plaats Mariënburg, het buitenverblijf van Maria Louise, de vrouw van stadhouder Johan Willem Friso. In dat gebouw zit nu de school.

Veel historie

Cor van der Ploeg is zelf lange tijd kweker geweest op het terrein, en hij ziet de historie nu verdwijnen. "Het einde van een tijdperk, een heel lang tijdperk." zo zegt Van der Ploeg, "Marijke Meu had hier al kwekerijen: een lusthof met zo'n 7,3 hectare aan grond. Op die grond werkte J.H. Knoop, een bijzondere man die in 1730 en 1740 al zeer bijzondere soorten planten hier kweekte: abrikozen, perziken en druiven."

Van der Ploeg heeft vanaf zijn 20ste jaar een kwekerij gehad bij De Potmarge. De liefde voor de kwekerij zat er bij van der Ploeg al vroeg in: "Als jochie van 10 jaar liep ik snel na schooltijd naar mijn buurman toe: hij was kweker. En toen zei ik al tegen mijn moeder: ik wil kweker worden." Van der Ploeg heeft uitendelijk 40 jaar lang een kwekerij gehad. Hierna verkocht hij het bedrijf aan zijn kompaan Berend de Haan, die niet lang hierna gestorven is. Volgens Van der Ploeg had zijn kwekerij er nog wel gestaan als De Haan langer had geleefd.

Van der Ploeg kweekte met name oude soorten fruit en groente, zoals meloenen, witte komkommers, rode bessen en kruisbessen.


(Advertentie)
(Advertentie)