Zeevaartschool zoekt oplossing voor 'juridische spaghetti'

01 Mei 2017 - 22:02

Studenten en dosenten van het maritiem instituut Willem Barentsz gaan samenwerken met studenten van de opleidingen Communicatie & Multimedia Design en Recht op de NHL. Samen ontwikkelen ze een digitaal systeem voor koopvaardijschepen.

De wetgeving in de maritieme sector is overal weer anders. Dat geeft problemen. En daar wil de zeevaartschool op Terschelling wat aan doen. Docent maritieme wetgeving Welmoed van der Velde oppert dat er wat moet veranderen.

"De wetgeving in de maritieme sector moet over de hele wereld hetzelfde zijn. Op dit moment is het een grote juridische spaghetti". Zondag zonk voor de kust van Texel een lege Duitse veerpont die door een Poolse sleepboot werd gesleept. Een dag later was het de vraag wie er nu verantwoordelijk is voor het bergen van het wrak. "Met zoveel verschillende nationaliteiten en verschillende wergevingen blijven zaken onduidelijk."

Van der Velde hoopt dat de zeevaartschool en de twee NHL-opleidingen een duidelijk systeem maken dat oplossingen biedt voor situaties net als met de Duitse veerpont bj Texel.

(Advertentie)
(Advertentie)