"Zonder de KNRM was ik er niet meer geweest"

02 Mei 2017 - 06:20

Duizenden keren per jaar komen de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) op het water in actie om mensen te redden. Bijvoorbeeld omdat een boot met stormweer vast is komen te zitten in een ondiepe vaargeul, technische problemen kent of omdat die door woeste omstandigheden en hoge golven is omgeslagen. Deze zaterdag vertellen vrijwilligers van tientallen reddinglocaties van de KNRM in Nederland wat ze precies doen en waarom hun werk zo belangrijk is.

"Vrijwilligerswerk bij de KNRM biedt meer dan alleen wat spanning"

Jentsje van der Molen uit Ee is veertien jaar vrijwilloger bij de KNRM. Als schipper van de reddingsboot is er al heel wat keren uitgevaren wegens kalamiteiten op het water. "In die veertien jaar zijn er veel reddingsacties voorbij gekomen, maar sommige blijven je toch altijd bij."

Van der Molen vertelt dat hij zich vroeger aanmelde bij de KNRM, omdat hij dacht dat het wel spannend zou zijn, maar door de jaren heen is hij er toch wel achter gekomen dat het werk toch echt een heel andere kant heeft.

"Wat ik nooit zal vergeten, is hoe wij mensen van de dood hebben gered. Dat scheelde niet veel. Ze waren bij het Westgat vastgeraakt in een geul. In de heftige branding stootte de koel steeds op de bodem." Door het harde stampen duurde het niet lang of de hele kiel sloeg onder de zeilboot vandaan. "De boot sloeg over de kop en de mensen zaten nog met lifelines aan de boot vast.Door het slechte weer was het moeilijk om bij hen te komen. Het lukte ons uiteindelijk om de mensen los te krijgen en aan wal te brengen. Helaas lukt het niet altijd om mensen levend aan wal te krijgen. "Soms moeten we zoeken naar dode mensen in het water. Dat is verschrikkelijk."

"KNRM redde mijn leven, én dat van mijn vrouw en kinderen"

Drenkeling Jelle Buning uit Ziudhorn is er zeker van. "Ik heb mijn leven aan de vrijwilligers van de KNRM te danken. Als zij er niet waren geweest, dan had ik dit niet na kunnen vertellen."

Buning is op 12 september 2009 op cursus op de Volkshogeschool op Terschelling als hij besluit even een duik te nemen in de zee. Twee andere kursisten gaan met hem mee. Iemand besluit toch op het droge te blijven bij het zien van de golven. Een andere cursist doet een paar slagen en besluit dan om terug te zwemmen. Buning is van plan nog een stukje te zwemmen om dan terug te keren naar het strand. "Maar het lukte niet, de zee was te woest, de golven te sterk. Het lukte me niet om tegen de stroom in te zwemmen, ondanks mijn conditie."

De cursisten slaan alarm en dan duurt het nog bijna vijf kwartier tot de KNRM hem uiteindelijk bereikt. "Met gevaar voor hun eigen leven probeerden ze mij te zoeken, maar ik was bijna onvindbaar door de heftige golfslag. Probeer dan maar eens een mensenhoofd te ontdekken."

Uiteindelijk lukt het de vrijwilligers om Buning uit het water te halen. "Ze hebben niet alleen mijn leven gered, maar ook dat van mijn vrouw en kinderen. Zij hadden anders geen echtgenoot of vader meer gehad en dan was ook hun leven verwoest." Buning kon het verhaal navertellen, maar een paar uur na zijn redding kon een 65-jarige vrouw het niet van de zee winnen.

Theatervoorstellingen in reddingstations KNRM

Buning vertelt dat hij nu na al die jaren niet meer bang is voor de zee. "In het begin heb ik er veel over gedroomd, nu is die angst weg. Ik heb wel ontzettend veel ontzag voor de zee gekregen. De zee geeft en de zee neemt. De zee is ontzettend sterk en wij als mensen zijn zo ontzettend klein."

Buning keek de dood in de ogen en maakte jaren later de theatervoorstelling 'De ideale drenkeling' over zijn drenkeling verhaal op zee. Het stuk is vorig jaar op het Groninger Noorderzon-festival al in première gegaan. "Deze zomer spelen we het stuk opnieuw, onder andere in KNRM-boothuizen in Lemmer, Harlingen, Hindeloopen, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog."

Meer vrijwilligers nodich

Verhalen als dat van Jelle Buning onderstrepen het belang van het werk van de vrijwilligers van de KNRM. Jentsje van der Molen vertelt dat ook bij de KNRM in Lauwersoogaltijd nieuwe vrijwilligers nodig zijn. "U moet wat voor een ander zijn leven over hebbe. Als dat in je zit, dan verwelkomen wij je graag als vrijwilliger bij de KNRM. Maar donateur worden is natuurlijk ook heel mooi!"

Trefwoorden: 
KNRM
(Advertentie)
(Advertentie)