Bang om te bellen, hoe kom je aan een baan?

01 Mei 2017 - 20:49

Claudia Bouwens helpt werkzoekenden met hun telefoonvaardigheid. Zij was een van de experts die maandag op de inspiratiedag van het UWV in Leeuwarden was. Bouwens vraagt de deelnemers aan haar cursus bij welk bedrijf ze graag eens willen kijken. Die worden gebeld en dan wordt er een afspraak gemaakt. Volgens Bouwens is het de kunst om niet meteen over een baan te beginnen. Mensen moeten een bedrijf bezoeken om te kijken of het bij hen past. Pas later komt een eventuele baan aan bod.

Het grootste deel van de deelnemers aan de UWV-dag bestaat uit vijftigplussers. Die groep heeft het nog steeds moeilijk op de arbeidsmarkt. Volgens de baas van het UWV, Tof Thissen, moeten mensen de moed niet opgeven. Ouderen hebben juist veel te bieden. Als ze dat vertrouwen uitstralen, komt die baan vanzelf.

Wat zo'n dag nu precies oplevert, is niet bekend. Volgens het UWV is dat ook moeilijk te peilen. Het belangrijkste is dat mensen zelfvertrouwen krijgen. Dan stappen ze makkelijker op nieuwe werkgevers af en doen ze dat niet meer op de ouderwetse manier: solliciteren op een advertentie.

Ruim 5 procent van de Friezen die kunnen werken, zit op dit moment zonder baan. De werkeloosheid neemt af, maar veel mensen die graag aan de bak willen, zitten nog in de kaartenbak van het UWV.

(Advertentie)
(Advertentie)