Zeshonderd werklozen zoeken inspiratie in stadsschouwburg

01 maaie 2017 - 14:06

De economie trekt aan. En er komen langzaamaan weer meer banen bij. Toch zitten er nog veel mensen zonder werk. Voor hen organiseert uitkeringsinstantie UWV zogenaamde inspiratiedagen. Bijvoorbeeld in stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden.

Zo'n zeshonderd werkzoekenden krijgen daar tips over hoe ze zich kunnen profileren bij werkgevers. En ze krijgen de kans om met diezelfde werkgevers kennis te maken. Dat moet vooral de groep vijftigplussers aan het werk helpen. De dag werd geopend door de directeur van het UWV, Tof Thissen.

Speciale app

Alle deelnemers konden zich van tevoren aanmelden bij een app. aan de hand van wat ze daar invullen, kunnen de deelnemers kennismaken met werkgevers die er ook rondlopen en dezelfde app gebruiken. Verder is er de mogelijkheid om een goede foto te laten maken voor je LinkedIn-profiel op internet.

Claudia Bouwens helpt mensen op een andere manier. Zij leert werkzoekenden bellen. Tijdens de cursus vraagt ze mensen bij welke bedrijven ze graag eens willen kijken. Die worden gebeld en dan wordt een afspraak gemaakt. Volgens Bouwens is het de kunst om het niet meteen over een baan te hebben. Je moet er heen gaan om te ontdekken of het bedrijf bij je past. Pas later komt een mogelijke baan aan bod.

Moed houden

Het grootste deel van de deelnemers bestaat uit vijftigplussers. Die groep heeft het nog steeds moeilijk om aan een baan te komen. Volgens Tof Thissen van het UWV moeten mensen de moed niet opgeven. Ouderen hebben juist veel te bieden en als je dat vertrouwen uitstraalt, dan komt die baan vanzelf.

Wat zo'n dag precies oplevert, is niet bekend. Volgens het UWV is dat ook moeilijk na te gaan. Het belangrijkste is dat mensen zelfvertrouwen krijgen. Dan stappen ze makkelijker op nieuwe werkgevers af en doen ze dat niet meer op de ouderwetse wijze: solliciteren op een advertentie.

(advertinsje)
(advertinsje)