Underdûkt yn Fryslân: "Hij deed het voor zijn Heer"

30 apr 2017 - 10:52

Willem Glashouwer uit Hindeloopen hield zich in de Tweede Wereldoorlog intensief bezig met het onderbrengen van Joodse onderduikers in Hindeloopen en andere plekken in de zuidwesthoek. Hij haalde ze van de trein in Workum of Molkwerum en soms reisde hij zelfs naar Amsterdam toe om Joden op te halen. Hij bracht ze in het donker, vaak achter op de fiets naar hun onderduikadres. Zijn zoon Harmen zegt nu: ‘’het kaarsje brandde bij mijn vader aan twee kanten, ´s nachts was hij voor het verzet op pad en overdag deed hij zijn gewone werk.’’

Onderduikgeschiedenis

Harmen Glashouwer heeft geprobeerd de onderduikgeschiedenis van Hindeloopen in kaart te brengen, met behulp van de verhalen die zijn vader heeft verteld en alle documenten die hij heeft nagelaten. Briefjes, brieven, valse pensoonsbewijzen en tekeningen. Het was een hele klus om dat allemaal te ontcijferen, maar al met al is er nu een relatief volledig beeld van die tijd.

Willem Glashouwer heeft nooit een onderscheiding gekregen voor zijn inzet tijdens de oorlog. ‘’Dat wilde hij net. Hij deed het voor zijn Heer’’, zegt zijn zoon als het hem gevraagd wordt. Hij vertrouwde ook op de Heer toen hij in de problemen raakte met de distributiebonnen. Hij had geen bonnen meer toen de aanvoer uit Amsterdam opdroogde door verraad daar. Een andere verzetsstrijder bood hulp: hij hoorde van de problemenvan Willem en kwam met exact het goede aantal bonnen aan. Willem Glashouwer was ervan overtuigd dat God zijn gebed om hulp had gehoord.

Het verhaal over de Joodse onderduikers in Hindeloopen is zondag te horen in Buro de Vries. 'Underdûkt yn Fryslân' is een project van Tresoar, Wij van PS en Omrop Fryslân. Kijk voor meer informatie op de website van het project.

(Advertentie)
(Advertentie)