Een pier, de WC in de Prinsentuin of de havenlichten?

De verkiezing voor It Moaiste fan Fryslân krijgt veel bijzondere nominaties binnen. De actie is een initiatief van Omrop Fryslân, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. In tien verschillende categorieën mogen mensen zelf aangeven welk plekje in Fryslân volgens hen in de top 100 moet staan. Het gaat dan bijvoorbeeld om de categorieën Wonen, Werken, Publieke gebouwen, Dorp en Stad en Iconen. Een jury heeft de eerste 50 plaatsen al geselecteerd voor de top 100, het is nu aan de inwoners van Fryslân (en natuurlijk alle anderen die een mening hebben over onze provincie) om de andere 50 te nomineren.
De inzendingen laten tot dusver een heel mooi en divers beeld van onze provincie zien. Naast veel kerken en bekende monumenten, zoals de Waterpoort, nomineren mensen ook veel plaatsen waar de mensen niet zo 1, 2, 3 aan zouden denken bij de titel 'Moaiste fan Fryslân'. Zo is er een nominatie binnengekomen voor het toiletgebouw in de Prinsentuin, het schoolgebouw van de ROC Friese Poort in Leeuwarden en Sporthal De Trije in Franeker. En voor elke nominatie hebben de inzenders een goede motivatie meegegeven, want er moet uiteraard nog gestemd worden.
Het Rode en Groene Vuur
Klaas Zwaan uit Stavoren is een van de mensen die een nominatie heeft doorgegeven. Volgens hem moeten de havenlichten van Stavoren, door de stadsbewoners zelf het Rode en Groene Vuur genoemd, op de lijst gezet worden. ''Deze gietijzeren gebouwen (in 1884 door de Engelse firma Brothers and Co., House Engineers COnstructors uit Birmingham gemaakt) leiden de beroepsvaart en de watersporter naar een veilige haven, de invalspoort van Fryslân'', zo zegt Zwaan in de motivatie voor zijn keuze. ''Nergens in Nederland en voor zover mij bekend ook nergens ter wereld staan vergelijkbare prachtige havenlichten als hier in Stavoren.'' De vormgeving van de lichten heeft overeenkomsten met de vroegere pier in Scheveningen en diverse bekende pieren in Engeland. De havenlichten staan ook op een serie postzegels van République de Guineé, en ook de gemeente Súdwest-Fryslân maakt volgens Zwaan graag gebruik van de herkenbare havenlichten op hun drukwerk.
Natuur en cultuur op één plaats
Lolkje van der Meulen-Boersma uit Paesens heeft de Pier bij Paesens-Moddergat genomineerd voor de lijst 'Moaiste fan Fryslân'. De foto die ze opstuurde, geeft een mooi beeld van de door mensen gemaakte pier die in harmonie met de natuur bestaat. Van der Meulen-Boersma geeft ook aan dat ze veel foto's van de pier heeft, en dat het niet moeilijk was om daar één van uit te zoeken. ''Ik heb hiervoor gekomen omdat toeristen net als ikzelf veel genieten van de pier. Het is achter de dijk altijd anders.''
Geschiedenis bewaren voor de toekomst
In de categorie Vervoer is het vervoer per skûtsje genomineerd door Klaas Dijkstra. De skûtsjeschipper vindt dat dit werelderfgoed voor nu en later bestaan moet blijven, en daarom een plekje moet krijgen in de top 100. Om ervoor te zorgen dat mensen inderdaad binding krijgen met het verleden en de toekomst van het skûtsjevervoer, moeten mensen weten hoe het vervoer per skûtsje werkt, zo vindt althans Klaas Dijkstra.
De verkiezing krijgt uiteindelijk een top 10 van absolute toppers in onze provincie: in elke categorie één winnaar. Deze top 10 zal in 2018 een route door de provincie vormen voor gasten uit binnen- en buitenland, die hier komen voor Culturele Hoofdstad 2018.