Synchroon voorlezen voor de dodenherdenking

28 apr 2017 - 15:49

Toneelgezelschap Tryater organiseert komende donderdag 4 mei een voorleessessie van een speciale theatertekst. Tryater sluit daarmee aan bij Theater Na de Dam, waarbij acteurs van de grootste toneelgezelschappen van Nederland op hetzelfde moment dezelfde tekst presenteren, na de dodenherdenking op 4 mei. De tekst die wordt voorgelezen is 'Voorbij het strijklicht' van Rebecca de Wit. In Leeuwarden lezen acteurs van Tryater de tekst in het Fries, met als titel 'It strykljocht foarby'. De tekst wordt gelezen in combinatie met delen uit Het Onderzoek van Peter Weiss, de gedramatiseerde weergave van de Auschwitzprocessen. In de jaren 60 was het gebruikelijk om na de dodenherdenking passende toneelteksten voor te lezen.

In het kader van Theater Na de Dam zijn er nog twee voorstellingen in Leeuwarden. Meeuw Jonge Theatermakers speelt Jonge Helden en NHL Productiehuis de Kunsten Oorlogskind, beide ook op 4 mei om 21:00 uur.

Herdenken en theater

Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. In 2010 maakten zij zich druk over de afnemende beleving van de Nationale Dodenherdenking. Dit begon in zeven theaters om de Dam in Amsterdam heen en is uitgegroeid tot een landelijk fenomeen waar meer dan vijftig voorstellingen tegelijk worden uitgevoerd.

Trefwoorden: 
Tryater Na de Dam
(Advertentie)
(Advertentie)