Met wijntje wachten op finish kroonprins bij Elfstedentocht

27 apr 2017 - 14:45

Koningin Beatrix, prins Claus en commissaris van de Koningin Hans Wiegel hebben in 1986 op de vliegbasis Leeuwarden aan de wijn gezeten, terwijl ze moesten wachten op de binnenkomst van kroonprins Willem-Alexander bij de Elfstedentocht. Dat vertelde Wiegel donderdagmiddag in het radioprogramma No yn Fryslân. Hij keek terug op het interview dat Wilfried de Jong woensdag met Willem-Alexander had en waar de Koning vertelde over zijn deelname aan de tocht.

Op de maandag voor de tocht in 1986 belde Willem-Alexander Wiegel met de vraag of hij kon blijven slapen. De vrouw van Wiegel vertrouwde het niet, want iedereen kon wel zeggen dat hij Willem-Alexander was. Hij moest maar naar het provinciehuis bellen. Via het kabinet heeft de commissaris verder alles geregeld. De beveiligers van Willem-Alexander werden ondergebracht bij de buren van Wiegel. Wiegel heeft de kroonprins om vijf uur 's ochtends wakker gemaakt en een ontbijtje voor hem gemaakt van gebakken eieren met spek.

De Koningin wachtte in Leeuwarden op de aankomst van de kroonprins. Omdat hij meer tijd nodig had dan gedacht, had Wiegel de aalmoezenier van de vliegbasis gevraagd om een paar flessen goede wijn. Later zijn ze vertrokken naar de finish op de Bonkevaart.

Bij de finish werd al snel duidelijk dat Willem-Alexander behoorlijk uitgeput was. Hij vroeg of hij nog een nacht bij Wiegel kon slapen. De commissaris heeft de prins meegenomen en een warm bad voor hem klaar gemaakt. Na een paar biertjes en bitterballen is hij het bed ingedoken, om de dag erna weer fris richting Den Helder te reizen. Daar studeerde hij aan het KIM, het Koninklijk Instituut voor de Marine.

(Advertentie)
(Advertentie)