Elfstedentocht scheelde koning Willem-Alexander een tentamen

26 apr 2017 - 21:56

Koning Willem-Alexander had er eigenlijk geen zin in om de Elfstedentocht te schaatsen. Het was op aandringen van een vriend dat hij zich in 1986 toch maar voor de tocht opgaf. Dat vertelde hij woensdagavond in een televisie-interview met Wilfried de Jong op NPO1. De koning, toen nog Prins Willem-Alexander, was in die tijd in dienst bij de marine. Hij had eigenlijk tentamens, maar een mentor kon er voor zorgen dat ze verplaatst werden. De prins kon toen niet meer terug.

Makkelijk aankunnen

Doordat hij alle dagen trainde bij de marine, dacht Willem Alexander dat hij de tocht makkelijk aan zou kunnen. Dat was achteraf ook zo, zegt hij, al was het stuk tussen Hindeloopen en Harlingen wel zwaar door tegenwind en slecht ijs. Op de Bonkevaart stonden zijn ouders, Koningin Beatrix en Prins Claus, op hem te wachten. Zij vlogen van Brussel naar Leeuwarden. Toen de prins bij Bartelehiem was, hoorde hij de helikopter overvliegen.

De vriend die Willem-Alexander aandrong om de tocht te schaatsen, deed uiteindelijk zelf niet mee. Hij had geen startbewijs.

(Advertentie)
(Advertentie)