Lintjesregen:"Buitengewoon vereerd" en "Ik ben echt perplex"

26 apr 2017 - 14:05

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden mocht woensdag vier mensen koninklijk onderscheiden. Een van hen was Teatske Looijenga (66). “Ik ben echt perplex en sprakeloos. Ik ben verbaasd dat iedereen dat voor mij heeft gedaan,” zei ze in reactie op haar onderscheiding. Haar dochter zei over haar moeder “dat ze al deel uitmaakte van de participatiemaatschappij voordat dat woord bestond.” Anderen noemden haar de Friese majoor Bosshardt van het Noorden. Ze heeft veel vrijwilligerswerk gedaan bij de kerk.

Ridder

De burgemeester mocht ook iemand als ridder benoemen: Ben van der Lugt (73) uit de Friese hoofdstad. “Ik ben buitengewoon vereerd en zeer verbaasd.” Hij was naar het stadhuis gelokt met de smoes dat een vriend van hem een lintje zou krijgen. “Maar dan sta ik ineens zelf in het middelpunt van de belangstelling. Ik ben vereerd en had hier totaal niet op gerekend. Mijn vrouw zei dat ik een net pak aan moest, maar ik dacht dat hoeft niet, want het gaat om mijn vriend. Ik ben er totaal ingetuind.” Van der Lugt is onder andere voorzitter van de commissie van beheer P.W. Janssen's Friesche Stichting en van het Fries Juridisch Genootschap.

De jongste gedecoreerde is Geesje Duursma (44) uit Burgum, ze is benoemd tot ridder. "Ik was heel verrast, dat ze dit met zijn allen hebben stilgehouden, dat vind ik echt een prestatie. Het blijkt dat alles onder de codenaam Frou de Haan is gegaan. Daar hebben mijn man en de medewerkers alles omheen geregeld. Ik had er ook echt al een beeld bij, dat die vrouw een lintje zou krijgen, maar nu blijk ik dus die vrouw te zijn."

Kwaliteit

Dit jaar zijn er minder lintjes dan anders, maar volgens burgemeester Crone is de kwaliteit dit jaar wel prima. "Vaak moeten mensen 30, 40 jaar werk hebben gedaan, dus het wachten is nu op de nieuwe generatie. Vroeger was het zo dat mensen met betaald werk een lintje kregen, maar nu gaat het meer om mensen die buiten het werk om maatschappelijk actief zijn in bijvoorbeeld zorg, hulpverlening en in stichtingen."

Trefwoorden: 
lintjesregen Leeuwarden
(Advertentie)
(Advertentie)